De oorsprong ligt in Marokko, hier werd het voornamelijk gebruikt als afwerking in de badhuizen. Een hele sierlijke manier om een natte ruimte op een unieke manier te stucen, waarbij het ook nog eens de juiste eigenschappen heeft. Het belangrijkste is namelijk de waterafstotende werking. Hierdoor is het uitermate geschikt voor een badkamer, dit is dan ook de meest voorkomende toepassing. Ook in overige ruimtes is tadelakt een mooie toevoeging.
Tadelakt is al enkele duizenden jaren oud en komt uit de omgeving van Marrakech. Door het branden van kalksteen en het vervolgens weer blussen, ontstaat er een bindmiddel. Dit is de basis van de kalkpleister, genaamd Tadelakt. Het kalk zelf bevat van nature een aantal soorten mineralen en klei. De speciale manier van produceren en vervolgens afwerken, zorgen dat het een waterafstotende eigenschap bevat.
Inhoud
Waterdichte eigenschap
De basis van tadelakt wordt gevormd door de hierboven beschreven hydraulische kalk. Dit ligt ten grondslag van de waterbestendige eigenschap. Zo is dit stucwerk vaak terug te vinden in een natte ruimte zoals de badkamer, maar ook een keuken is een populaire keuze. Wel moet er genoeg onderhoud worden gepleegd. Het is dan waterafstotend, toch ga je uiteindelijk de aanraking met zeep en het kalk uit het water zien. Een vrij normaal proces en dan is het tijd voor onderhoud. Het onderhoud vindt plaats met speciale zeep en hierover kan het beste advies aan de stukadoor worden gevraagd. Natuurlijk moet voorkomen worden dat het beschadigd raakt door het gebruik van bijvoorbeeld bijtende schoonmaakmiddelen.
Stootvast
Na het aanbrengen is het een stevige kalkpleister die wel tegen een stootje kan. Het is niet de bedoeling dat dit getest word, want alles kan stuk gaan. Alleen door de stootvaste eigenschap gaat het wel een geruime tijd mee. Door het gebruik van een natuurlijk product wat lang mee gaat, kan tadelakt wel zeker bestempeld worden als duurzame oplossing.
Prijzen van tadelakt
Het is mogelijk 1 van de duurdere stucsoorten. Dit komt door het materiaal wat gebruikt wordt, de kalkpleister die afkomstig is uit Marokko is kostbaar. Daarbij komt er bij het aanbrengen echt vakmanschap kijken. Dit om het beste resultaat te garanderen en zo min mogelijk materiaal te verliezen. De kosten hiervoor beginnen rond de €135,- per vierkante meter. Afhankelijk van de stukadoor en het aantal m2 kan deze prijs oplopen.
Alternatieven voor in de badkamer
Naast tadelakt zijn er nog een aantal andere stucsoorten die geschikt zijn om in de badkamer te gebruiken. Wel zijn dit allemaal vrij prijzige concurrenten van de tadelakt. Dit komt door de hoge eisen die van het product worden verwacht, gewoon stucwerk voldoet niet in de natte ruimtes en zou gaan schimmelen. De alternatieven zijn onder andere:
- Microcement/microbeton
- Beton cirè
Allebei hun eigen identiteit en uitstraling, dit is dan voornamelijk ook smaak afhankelijk waarop de keuze zal vallen. Gelukkig zijn er veel inspiratiebronnen die een goed beeld vormen van de mogelijkheden.