Rustiekputz valt in de categorie van sierpleister. Het is een echte die-hard kan tegen een stootje, tevens is het vrij eenvoudig te reinigen. Op deze pagina zullen we dieper ingaan op de eigenschappen en het verschil met andere stucsoorten. Dit alles om een beter beeld te geven en aan te geven waarom wel of niet er voor rustiekputz gekozen dient te worden. Uiteindelijk zullen de prijzen ook aan bod komen, dit kan namelijk een onderdeel zijn bij het kiezen voor de wandafwerking.
De eigenschappen
Mogelijk dat het woord rustiekputz nog weinig bellen doet rinkelen op het moment dat hier voor het eerst naar word gezocht. Het heeft diverse eigenschappen die het onderscheid van al de overige soorten stucwerk. Hierbij zijn de volgende kenmerken die staan voor dit stucwerk:
- Vele kleuren: Het is mogelijk om het in veel verschillende kleuren aan te laten brengen.
- Kleurvastigheid: Dit betekend dat het materiaal in zijn geheel uit de gekozen kleur zal bestaan. In tegenstelling tot het schilderen van een muur, waar alleen het oppervlakte de gewenste kleur heeft. Het grote voordeel hieraan is dat bij het optreden van een beschadiging, alsnog de kleur te zien is. Oftewel de beschadiging valt een stuk minder op!
- Reinigen: Het schoonmaken van rustiekputz is vrij eenvoudig. Door middel van lauw water kan viezigheid vrij makkelijk van de muur worden gehaald.
- Grove structuur: Kenmerkend is de vrij grove structuur. Zo ligt de gemiddelde korreldikte tussen de 1,5 en 1,8 mm.
- Buitenstucwerk: Een bijzondere eigenschap is dat het ook geschikt is om te gebruiken voor het stucen van een buitenmuur. Geen probleem om de diverse weersinvloeden te weerstaan. Vraag wel altijd na of een vergunning nodig is voor het buitenstucwerk.
Naast de eigenschappen die mede de keuze kunnen bepalen. Zal ook het uiterlijk een rol spelen. Bekijk daarom het overzicht van meerdere muren die met rustiekputz zijn afgewerkt. Kijk daarnaast ook altijd even naar de alternatieven om uiteindelijk de verschillen goed te kunnen zien.
Tegenover andere stucsoorten
Het vergelijken met andere soorten geeft een beeld in de verschillen. Qua materiaal heeft het veel weg van Spachtelputz, zo ook zijn de eigenschappen nagenoeg gelijk. Echter is er bij rustiek spraken van een grovere structuur en daardoor oogt het wat ruiger. Op het moment dat men zoekt naar glad stucwerk, dan zal er toch echt meer in de richting van pleisterwerk gekeken worden.
Op zoek naar stucwerk wat op vele muren kan worden toegepast (behalve natte ruimtes), kijk naar het onderstaande lijstje voor inspiratie:
- spackspuiten
- Spachtelputz
- Pleisterwerk
- Granol (andere sierpleister)
Wat zijn de kosten?
Om de uiteindelijke keuze te kunnen maken zal er meer verdiept worden in de kosten. Het inhuren van een stucadoor heeft namelijk altijd een prijskaartje en dit zal ook per stucwerk verschillen. Voor rustiekputz liggen de tarieven vrijwel in het midden tegenover de rest. Het is geen goedkope optie maar ook zeker niet 1 van de duurdere.
Zo ligt het tarief per vierkante meter zo rond de €15,- en hierbij zit alles inbegrepen. Wat de totale kosten dus zullen zijn, wordt grotendeels bepaald door het totaal aantal vierkante meters van de klus. Ligt het geheel toch boven het budget, dan kan er worden gekeken in ons overzicht voor een andere oplossing.